Mór teknős

(Testudo graeca)

(CITES B)

Ország:     Állatok
Törzs:     Gerinchúrosok
Osztály:     Hüllők
Rend:     Teknősök
Család:     Szárazfölditeknős-félék
Nem:     Testudo
mór teknős
Elterjedését tekintve a mór teknős Észak-Afrika, Dél-Európa, Nyugat-Ázsia, Észak-Irán, a Balkán félsziget területein található meg elsősorban. Külsőleg összetéveszthető a görög teknőssel, de van néhány különbség, amiről felismerhetjük. Ilyen különbség, hogy a mór teknős farok feletti páncélja nem osztott, combján sarkantyúk annak, a farok végéről hiányoznak a nagy pikkelyek. Páncélzata kupola alakú, simább, kerekdedebb, mint a görög teknősé. Megközelítőleg 22-25 cm-esre nő meg, de előfordul a 30 cm-es példány is, de a hímek mindig kisebbek 5-7 cm -vel. A Mór teknős szárazföldi, téli álmot alvó állat, októberben kezdi alvását, március vége felé ébred fel. A homokos területeket részesíti előnyben, de szereti a száraz, szavannás területeket, a ritkás erdőket is.

Tartása

Egy párnak megfelelő egy 140-150×60-80-as terrárium. Talajként jó a kavicsos homok, esetleg tőzeggel, földdel keverve. Alakítsunk ki neki füves területet, búvóhelyet és egy helyet ahol melegítő lámpa fűt. Mór teknős melegigényesebb, ezért gyakrabban megfáznak. 27 fok körül legyen a hőmérséklet terráriumukban.
mór teknős

Táplálás

Etethetjük zöldséggel és gyümölccsel egyaránt, főleg a lédúsabbakat kedveli. Fogyaszt mindenféle fűfélét is, de természetesen ügyeljünk arra, hogy savanyú, csípős, vagy netán mérgező növényt ne adjunk eleségnek. Állati eredetű élelmet is adhatunk nekik, mint például csigát, gilisztát. adhatunk nekik, mint például csigát, gilisztát.
Figyeljünk oda a vitaminozására, mert többek között a páncélzatának is megfelelő mennyiségű ásványi anyagra van szüksége. Ehhez hozzájárulhatunk, ha élelméhez őrölt tojás héját keverjük időnként.

Szaporítás

A mór teknős szaporításához téli nyugalmi időszakra van szükség. Ez 4-7 °C-os hőmérsékleten, október végétől, november elejétől márciusig tartson. Az ezt követő időszak (április, május) a párzás fő időszaka. A hímek, melyek vaskos farkukról könnyen felismerhetőek, a későbbi időszakban (nyár, nyár végi időszak) is szívesen udvarolnak a nőstényeknek. Az udvarlás a mór teknősöknél kevésbé tűnhet humánusnak, mint számos más szárazföldi teknős esetében. A hím mellpáncéljának elülső részével a nőtényt fel akarja öklelni, mely messziről meghallható kopogásszerű hanggal társul.
Ilyenkor érdemes figyelemmel kísérni az udvarlást és ha a hím túlzottan eldurvul, akkor szét kell választani őket. Megfigyelhető a görög teknősöknél használt udvarlási szokás is, mely szerint a hím a nőstény lábának harapdálásával készteti megállásra. Ám e faj udvarlására mégis a páncél kopogtatása, kocogtatása a jellemzőbb.

A tojásrakás ideje május és július időszakra tehető. Ezalatt a nőstények két-három fészekaljnyit is tojhatnak, egy – egy fészekben 4-10 tojással. A kis tojások mérete körülbelül 32 x 37 mm. Éghajlatunk nem megfelelő a nőstény által a szabadban elásott és gondosan betakart tojások kikeléséhez. Erre igen meleg nyár esetén esély lehet, de ajánlatosabb a tojásrakás idején figyelni a nőstényt és a frissen lerakott tojásokat keltetőbe tenni (erről bővebben a: szaporodás / keltető összeállítása részben). A földből való kivételnél azonban kellő óvatosság mellett figyelnünk kell arra, hogy a tojásokat ne forgassuk, mert a szikzacskó megfojthatja az embriópajzsot vagy az embriót. A kelési hőmérséklet és a páratartalom függvényében a kelési idő igen szélesskálán változhat (60-90 napos kelés is előfordulhat, erről bővebben az: érzékszervek, szaporodás / tojások kelési adatai részben). A frissen kikelt kis görög teknős páncélja 35-37 mm közötti. A faj szaporítása mind külföldön, mind hazánkban sokszor sikerült már.

Képek forrása: Internet.