Görög teknős

( Testudo hermanni )

( CITES B )

Ország:     Állatok
Törzs:     Gerinchúrosok
Osztály:     Hüllők
Rend:     Teknősök
Család:     Szárazfölditeknős-félék
Nem:     Testudo

görög teknős
A görög teknős  (Testudo hermanni) a  leggyakoribb fogságban tartott szárazföldi teknős Magyarországon. Görögországban, Bulgáriában, Romániában,  Olaszországban,  Franciaországban és  Spanyolországban szabadon él. Nem tartózik nagytestű teknősök közé, a kifejlett nőstények páncélhossza 18-23 cm, a hímeké 14-20 cm.  Hátpáncélja domború, alapszíne  sárgás  színű.  A pajzsokon  sötétbarna vagy fekete mintázat van.

Terráriumi tartás

Egy kifejlet párnak nagyjából 100-120×60-as terráriumot rendezzünk be. Aljzat több cm vastagon lehet vegyszer ill. műtárgya mentes kerti föld. Az erdei avar és a szalma is praktikus lehet. A faforgács, finom szemű homok és a tőzeg használatát érdemes mellőzni, mivel ezek irritálják a teknősök nyálkahártyáját. Ha tehetjük a helyüket úgy helyezzük el, hogy érje nap ( A terrárium egyik része legyen árnyékosabb és helyezzünk el bujkálót is!). Ha erre nincs módunk akkor használjunk UV lámpát (5-st vagy 8-ast). Terrárium hőmérséklet nappal: 24-28Cº, éjjel: 18-22Cº legyen. Fontos odafigyelni a terrárium higiéniájára is. Az ételmaradékot és az ürüléket naponta össze kell szedni és eltávolítani. Mindig gondoskodjunk friss ivóvízről kedvenceink számára, lehetőleg olyan lapos edényben, amely kényelmesen elérhető számukra. Nyári napokon ha tehetjük helyezzük el úgynevezett kifutóban őket ( Az erkélyen, udvaron egy kis hely kialakítva ahol éri őket a természetes nap, de itt is fokozottan figyeljünk arra, hogy legyen megfelelő hely ahol árnyékba vonulhat.), ekkor az étvágyuk és mozgékonyságuk látványosan nőhet.

Táplálás

Étrendjüket a nyers zöldségek és gyümölcsök alkotják. Alkalmas a saláta, kel- és más káposztafélék levele, répafélék zöldje, sárgarépa és sütőtök reszelve, uborka, cukkini, paradicsom, alma és idénygyümölcsök. Időnként adhatunk nekik egy kis párolt zöldbabot és különböző gabonaféléket. A leveles zöldségekből minden nap, a káposztafélékből, paradicsomból és gyümölcsökből legfeljebb heti egy alkalommal kínáljuk állatainkat. A táplálékra mindig szórjunk kálcimot és táplálék kiegészítőt (Korvimin por). Havonta néhányszor A -és D vitamint is tanácsos adagolni nekik.

A természetben is találhatunk nekik pár növényt amit előszeretettel majszolnak. Ilyenek pl: gyermek láncfű, vörös-és fehérhere, nagy útifű, mezei katáng, csorbóka, tyúkhúr stb.. Ezeket a vadon termő növényeket kora tavasztól egészen az őszi fagyokig gyűjthetjük be.

görög teknős

Szaporításuk

A görög teknős szaporításához téli nyugalmi időszakra van szükség. Ez 4-7 °C-os hőmérsékleten, október végétől, november elejétől márciusig tartson. Az ezt követő időszak (április, május) a párzás fő időszaka. A hímek, melyek vaskos farkukról könnyen felismerhetőek, a későbbi időszakban (nyár, nyár végi időszak) is szívesen udvarolnak a nőstényeknek. Az udvarlás a görög teknősöknél sokkal humánusabbnak tűnhet, mint számos más szárazföldi teknős esetében. A hím a nőstényt “kergetve” hátsó lábait harapdálja és ezzel megállásra készteti, hogy pározhasson vele.

A tojásrakás ideje május és július időszakra tehető. Ezalatt a nőstények két-három fészekaljnyit is tojhatnak, egy-egy fészekben 2-10 tojással. A kis tojások mérete körülbelül 25 x 30 mm. Éghajlatunk nem megfelelő a nőstény által a szabadban elásott és gondosan betakart tojások kikeléséhez. Erre igen meleg nyár esetén esély lehet, de ajánlatosabb a tojásrakás idején figyelni a nőstényt és a frissen lerakott tojásokat keltetőbe tenni (erről bővebben az: érzékszervek, szaporodás / keltető összeállítása részben). A földből való kivételnél azonban kellő óvatosság mellett figyelnünk kell arra, hogy a tojásokat ne forgassuk, mert a szikzacskó megfojthatja az embriópajzsot vagy az embriót. A kelési hőmérséklet és a páratartalom függvényében a kelési idő igen széles skálán változhat (57-100 napos kelés is előfordulhat, erről bővebben az: érzékszervek, szaporodás / tojások kelési adatai részben). A frissen kikelt kis görög teknős páncélja 26-32 mm közötti. A faj szaporítása mind külföldön, mind hazánkban sokszor sikerült már.

 

Képek forrása: Internet